Jysk Terapi Center

Kontakt mig uforpligtende:
51 21 61 21

Mange pige (og drenge) bliver opdraget til at være søde og omsorgsfulde, og når de bliver voksne kvinder, har de svært ved at mærke deres egne behov. Men du er nød til at passe på dig selv, for der er ikke nødvendigvis andre, der gør det.

Du kommer træt hjem fra arbejde og har planlagt at hygge dig med en kop te. Men da du ser, hvordan køkkenet roder med brugte glas og tallerkener, tomme mælkekartoner og madrester, giver du dig til at rydde op og går bagefter direkte til madlavningen, for ellers bliver det for sent, før i får spist. Inde i stuen sidder børnene og ser tv. Det er ofte dig, der tager det sure slæb derhjemme, og du får aldrig rigtig hygget dig og gjort noget for dig selv.

Kan du genkende situationen? Mange af os har det med at sætte vores egne behov på stand by og gøre det, som vi tror, andre forventer af os. Vi gør alt for at gøre andre tilfredse af den overbevisning, at vi nødig vil såre andre. For det er egoistisk bare at gøre noget, som vi vil, uden at tage hensyn til andre først. At især kvinder tilsidesætter deres egne behov, skyldes vores opdragelse.

Mange af os er opdraget til at være artige, søde, flittige, omsorgsfulde og selvudslettende. De traditionelle kvindelige dyder er blevet fremelsket i os, og i dag giver vi disse dyder videre til vores egen piger ofte uden at vide det. Fra naturens side er kvinder gode til at fornemme andres følelser og drage omsorg for andre.

En medfødt Evne

Som spædbørn kan vi give udtryk for vores behov, og vi græder f.eks., når vi er trætte eller sultne. Hvis vores forældre giver os der, vi har brug for, så lærer vi, at når vi trænger til omsorg, så kan vi række hånden ud, og så får vi det. Men når vores forældre ikke læser os, men behandler os ud fra deres egne behov, så lærer vi, at vores behov ikke er i orden. Det kan være, de siger, vi er trætte og putter os i seng, fordi de selv er trætte. Vi lærer at orientere os imod, hvad far og mor vil. Deres behov bliver vigtigere end vores egne. Og det er vi nødt til for at overleve og få vores forældres kærlighed. Når vi som voksne indgår i relationer, er vores egenomsorgsmuskel ikke trænet. Vi føler os egoistiske med vores behov. Måske har vi også fået at vide, at vi var egoistiske. Vores forældre sagde f.eks.: "Nu skal du lade være med at opføre dig så forkælet!, tænk ikke på dig selv!, Lad være med at være så grådig!".

Vi bruger i stedet vores energi på at forsøge at aflæse andres behov og kan ikke mærke egne grænser. Andre kan have svært ved at finde ud af, hvem vi egentlig er, når vi ikke kan fortælle dem, hvad vi vil. Det kan medføre til misforståelser. Vi tror ofte, at andre kan aflæse vores behov. Når jeg kigger trist ud ad vinduet, kan min mand nok se, at jeg har brug for et kram. Men andre kan ikke gætte, hvad vi har brug for!!!

At være god til egenomsorg handler om at lytte til og handle efter egne behov og grænser og samtidig kunne bevare empatien for andre. Det har intet med egoisme at gøre. Egoisme er, når man ikke kan forstå, at andre kan have det på en anden måde end en selv, og ikke kan tage hensyn til andre. Hvis andre opfatter dig som egoistisk, når du begynder at tage vare på dig selv, kan det være tegn på, at de selv har svært ved at tage vare på sig selv.

Den, der er god til at passe på sig selv, har en tro i sit hjerte på at være i orden, når hun vælger sig selv. Det kræver at man øver sig i at være god imod sig selv og får gode erfaringer. Du er nødt til at asse på dig selv, for der er ikke andre, der gør det.

 

 kilde: Psykologi, nr. 8 - 2012

 

8 Veje til at blive din egen bedste ven

  1. I hvilke situationer fik du ikke taget dig af dig selv? Fik du f.eks. ikke sagt fra, da du fik en ekstra opgave på arbejdet, eller glemte du at bede dine børn rydde op efter sig for at undgå skænderier? Første skridt er at blive opmærksom på, hvornår du ikke får taget nok hensyn til dig selv.
  2. Hvis du var din egen bedste venninde, hvordan ville du så være over for dig selv? Hvordan ville du hjælpe dig selv, når du havde det svært?
  3. Hvad ville du give dig selv af gode råd, hvis du var din bedste veninde? Ville du sige yt, når du har dummet dig?
  4. Øv dig i at handle ud fra, hvad der er bedste for dig. Start med at øve dig i det små ufarlige situationer, og sig fra der, hvor du har færrest følelser involveret, f.eks. når nogen sringer over dig i køen i supermarkedet.
  5. Når du fejler, synes det er svært eller er bange for at blive afvist, fordi du viser dine behov, så tal pænt og støttende til dig slev.
  6. Være rummelig over for dig selv. Også hvis du sætter grænser, som du måske bagefter ikke er helt sikre på var nødvendige. Du kan komme til at sætte lidt vel mange grænser i starten, men tænk på, at det er en del af din læreproces.
  7. Din omverden vil gøre alt for at få dig tilbage i boksen, fordi det er sådan de kender dig, så vær indstillet på en periode med flere konflikter. Som barn risikerede du at miste dine forældres kærlighed ved konflikter, der gør du ikke længere. Nu er du voksen og kan erfare, at folk alligevel holder af dig. Ved at fremstå tydeligt, ved de, hvor de har dig, og det vil være en fordel for alle på sigt. Så øv dig i at tae konflikter, og opdag, at der ikke sker noget ved det
  8. Hvis du fortryder, at du ikke har tro mod dig selv, så husk, at det aldrig er for sent at komme tilbage og sige fra. Du kan også vælge at skrive et brev, som du ikke sender. Hvis du gerne vil have brevet sendt, så få hjælp til at formuleret, hvordan situationen var for dig, og hvad det gjorde ved dig.
Jysk Terapi Center v/Lars Graagaard
Dudal Webdesign
Lars Graagaard
Psykoterapeut
Tag springet og få startet en sund process. Skriv dit nummer, så ringer jeg.
Skolegade 38, 7500 Holstebro, Se kort
Østerbyvej 2, Bølling, 6900 Skjern, Se kort
Eskær 13, Tråsbøl, 6200 Aabenraa, Se kort