Jysk Terapi Center

Kontakt mig uforpligtende:
51 21 61 21

Selv omman udadtil er succesfuld og klog, kan man godt føle sig som en snydepels, der er kommet for nemt til det hele, og som lige om lidt bliver afsløret i ikke at kunne noget som helst. Det kaldes for bedragersyndromet- og det er mere udbredt, end man skulle tro.

Llige om lidt opdager de, at jeg ingenting kan, så jeg må nok hellere lade være med at gøre mig bemærket! Den tanke farer hver dag gennem hoverne på rigtig mange af os. I de fleste tilfælde er det ikke engang noget, vi selv lægger mærke til, og det er det, der gør det så skræmmende. For netop dén tanke er med til at holde os tilbage, så vi ikke opnår det, vi i virkeligheden drømmer om.

Tendenen ses mere og mere. Der er tale om kvinder, som haar nået et vist ledelsesniveau i en organisation, men som er stagneret i deres karriere, på trods af at de er utroligt kompetente og ambitiøse. Der er tale om selvstændige, kreative, hårdtarbejdende personer, som på trods af deres talent ikke har formået at komme ud over rampen og markere sig på deres felt.

Tror ikke på det


Fænomenet kaldes for "bedragersyndromet" og det kan antage mange former og grader. Men fælles for alle, som er ramt af det, er, at de lider af en dybtliggende angst for at blive afsørret i ingenting at kunne, og at de dybest set ikke har fortjent deres succes. "Personen er enormt gode til at forklare deres succes med, at de har været heldige eller har et godt netværk, og de har meget svært ved at anerkende, at de i virkeligheden er superdygtige. Frygten gør, at de bliver overdrevent grundige, og at de typisk vil overforberede sig, og at de undviger de opgaver, som de ikke er helt sikre på, de kan magte. Al ros og anerkendelse gør fuldkommen hen over hovedet på dem, og de er utroligt dårlige tl at fejre deres succeser.

Bedragersyndromet rammer i langt de fleste tilfælde kvinder, og årsagen til det skal findes helt tilbage i vores opvækst og skolegang. Den amerikanske forsker Carol Dweck gennemførte i 1980´erne et forskningsprojekt med en gruppe børn i femte klasse. Hun fandt ud af, at børns hjerner modnes forskelligt, og pigernes hjerner modnes tidligere end drengenes, hvilket er grunden til, at piger er bedre til at sidde stille i femte klasse.

Kønnets forskelle

I sin forskning fandt Carol Dweck ud af, at der var stor forskel på, hvordan drenge og piger reagerer, når de bliver stillet over for en svær opgave. Pigerne, og især de meget intelligente piger, gav meget hurtigt op, mens drengene kastede sig over udfordringen. Det skyldes, at piger traditionelt får ros for de resultater, de leverer, mens drenge får ros for at prøve. Og da anerkendelse virker som et narkotium, var pigerne meget hurtigt fokuserede på at levere et godt resultat. Begavede piger tror, at kompetencer er noget medfødt, som ikke kan laves om, mens drenge tror man bliver dygtigere af at prøve. Når man ser på de kvinder, der virkelig kommer til tops, ser er det kvinder, der tør noget, og som ikke bare lever op til andres forventninger.

Lær at fejre dine succeser

Der er altså mange gode grunde til at få gjort op med bedragersyndromet. Det er heldigvis relativt simpelt. For det første skal du lære at lytte til, hvad din omverden egentlig siger: At du er dygtig, og at det har noget med dine everner og talenter at gøre, og at det ikke skyldes held og så videre. Mange har svært ved at fejre deres succes, men også det er noget man kan lære.

Du behøver ikke rende rundt og blære dig - blot skal du huske at anerkende dig selv for, at "det var altså godt gået", og frem for alt, se nøgternt på dig selv. Se dig selv lidt udefra. Hvis det var din veninde og ikke dig selv, ville du jo aldrig drømme om at sige til hende, at hun var nået dertil fordi hun var heldig.

 

Kilde: Lime, November 2012

Hvad er bedrager syndromet?

Bedragersyndromet er et psykologisk fænomen, som kendetegnes ved, at folk er ude af stand til at anerkende deres egne evner og resultater. Det er ikke nogen officelt anerkendt psykisk lidelse, selv om den har været emnet i talrige bøger og artikler.

Jysk Terapi Center v/Lars Graagaard
Dudal Webdesign
Lars Graagaard
Psykoterapeut
Tag springet og få startet en sund process. Skriv dit nummer, så ringer jeg.
Skolegade 38, 7500 Holstebro, Se kort
Østerbyvej 2, Bølling, 6900 Skjern, Se kort
Eskær 13, Tråsbøl, 6200 Aabenraa, Se kort